«Kutt Matsvinn 2020» er navnet på et helt nytt samarbeidsprosjekt i serveringsbransjen, der hoteller, restauranter og kantiner over hele landet har som mål å kutte matsvinnet med 20 prosent innen 2020.

KTT2

 

- Vi i SiO Mat og Drikke jobber sammen med NorgesGruppen, Matvett og andre samarbeidspartnere for å redusere matsvinnet med 20 prosent på våre spisesteder fram til 2020. Noe av det første vi skal gjøre i år er begynne å måle matsvinn et vårt systematisk, sier Per Christensen, direktør i SiO Mat og Drikke.

Banebrytende samarbeid
SiO i samarbeid med hotellkjedene Scandic og Nordic Choice Hotels, leverandørene ASKO og Unilever, samt NorgesGruppen og Matvett har jobbet frem konseptet «Kutt Matsvinn 2020».

- Vi har mye å bidra med fordi SiO har nyttige erfaringer fra KUTT Gourmet på Blindern. Dette er en konkret case på hvordan man kan redusere matsvinn i praksis. Her lages gourmetmat for studentene av mat som ellers ville blitt kastet. I løpet av to år har vi spart nærmere 20 tonn mat, sier Christensen.

Initiativet, der konkurrerende virksomheter går sammen om felles reduksjonsmål, er unikt.

Kutter matsvinn
Fra 2010–2015 oppnådde ForMat-prosjektet i regi av Matvett en svinnreduksjon på 12 prosent per innbygger i Norge. SiO bidro gjennom KUTT Gourmet, som ble Norges første kafe for overskuddsmat og et lavterskeltilbud for å bidra til bærekraft.

- Studentene ønsker å ta grønne og bærekraftige valg, og KUTT Matsvinn 2020 vil gjøre det enklere å bidra til redusert matsvinn. Slike miljøtiltak vet vi studentene ønsker mer av, sier Gabrielle Legrand Gjerdset, student og styreleder i SiO.

Bærekraft lønner seg

- Systematisk kartlegging av matsvinn på serveringsstedene er helt nødvendig for å forebygge matsvinn i verdikjeden. Det gir positiv effekt på bunnlinjen, for miljøet og for samfunnet, sier Anne-Grete Haugen i Matvett.

«Kutt Matsvinn 2020» ble presentert for bransjen under Kunde- og leverandørdagene, i regi av NorgesGruppen og ASKO Servering i januar 2017.

Fakta:

• «Kutt Matsvinn 2020» er en treårig samarbeidsavtale der utvalgte steder innen serveringsbransjen forplikter seg til å kutte matsvinn med 20 prosent innen 2020.  Matvett er prosjektleder for Kutt Matsvinn 2020.

• Prosjektet har samlet seg om en felles definisjon på matsvinn og arbeider konkret med å måle antall gram spiselige rester som blir kastet i forhold til antall gjester på spisestedet.

• Avtalen inkluderer utvikling av felles verktøy for måling og rapportering, opplæring av ansatte, samt felles grafisk profil og kommunikasjonsaktiviteter ut mot gjestene.

Les pressemeldingen fra Matvett her.