04.01.17

«Kutt Matsvinn 2020» er navnet på et samarbeidsprosjekt i serveringsbransjen, der hoteller, restauranter og kantiner over hele landet har som mål å kutte matsvinnet med 20 prosent innen 2020.

- Vi i SiO Mat og Drikke jobber sammen med NorgesGruppen, Matvett og andre samarbeidspartnere for å redusere matsvinnet med 20 prosent på våre spisesteder fram til 2020. Noe av det første vi skal gjøre i år er begynne å måle matsvinn et vårt systematisk, sier Per Christensen, direktør i SiO Mat og Drikke.

Banebrytende samarbeid
SiO i samarbeid med hotellkjedene Scandic og Nordic Choice Hotels, leverandørene ASKO og Unilever, samt NorgesGruppen og Matvett har jobbet frem konseptet «Kutt Matsvinn 2020».

- Vi har mye å bidra med fordi SiO har nyttige erfaringer fra KUTT Gourmet på Blindern. Dette er en konkret case på hvordan man kan redusere matsvinn i praksis. Her lages gourmetmat for studentene av mat som ellers ville blitt kastet. I løpet av to år har vi spart nærmere 20 tonn mat, sier Christensen.

Initiativet, der konkurrerende virksomheter går sammen om felles reduksjonsmål, er unikt.

Kutter matsvinn
Fra 2010–2015 oppnådde ForMat-prosjektet i regi av Matvett en svinnreduksjon på 12 prosent per innbygger i Norge. SiO bidro gjennom KUTT Gourmet, som ble Norges første kafe for overskuddsmat og et lavterskeltilbud for å bidra til bærekraft.

- Studentene ønsker å ta grønne og bærekraftige valg, og KUTT Matsvinn 2020 vil gjøre det enklere å bidra til redusert matsvinn. Slike miljøtiltak vet vi studentene ønsker mer av, sier Gabrielle Legrand Gjerdset, student og styreleder i SiO.

Bærekraft lønner seg

- Systematisk kartlegging av matsvinn på serveringsstedene er helt nødvendig for å forebygge matsvinn i verdikjeden. Det gir positiv effekt på bunnlinjen, for miljøet og for samfunnet, sier Anne-Grete Haugen i Matvett.

«Kutt Matsvinn 2020» ble presentert for bransjen under Kunde- og leverandørdagene, i regi av NorgesGruppen og ASKO Servering i januar 2017.

Fakta:

• «Kutt Matsvinn 2020» er en treårig samarbeidsavtale der utvalgte steder innen serveringsbransjen forplikter seg til å kutte matsvinn med 20 prosent innen 2020.  Matvett er prosjektleder for Kutt Matsvinn 2020.

• Prosjektet har samlet seg om en felles definisjon på matsvinn og arbeider konkret med å måle antall gram spiselige rester som blir kastet i forhold til antall gjester på spisestedet.

• Avtalen inkluderer utvikling av felles verktøy for måling og rapportering, opplæring av ansatte, samt felles grafisk profil og kommunikasjonsaktiviteter ut mot gjestene.

Les pressemeldingen fra Matvett her.

Ny direktør for SiO Mat og Drikke fra 1. februar 2017; Steffen H. Greff.