ENSOMHET: STUDENT I NY BY

Er du ny i byen? Har det vært en større utfordring å bli kjent med nye mennesker enn du antok før du flyttet? Her er noen tips og råd til deg på veien som føler deg ensom eller er redd for at du er i ferd med å bli det.

Vennskap er en underlig ting. Noen ganger sier det «klikk» ved første blikk og du bare kjenner det på deg at dette er en person jeg vil bli god venn med, og at det er gjensidig. Du er heldig hvis du opplever dette – slike møter skjer ikke så ofte.

Andre ganger kommer vennskap snikende på deg. Kan du huske hvordan du ble venner med de vennene du har fra hjemplassen? Det å være venner betyr ikke at man har alt til felles. Det handler om å bli kjent med noen over tid, bli vant til dem, få sammensatt informasjon om hvem de er som mennesker fra flere situasjoner, dele minner og ha felles referanser fra ting man har gjort, som for eksempel fotballturneringer, russetid, folkehøgskolen og så videre. Ofte er skolen, eller fritidsaktiviteten tilrettelagt for at vennskap utvikler seg, nettopp fordi man møtes jevnlig over tid og gjennom aktiviteter. Den hjelpen får du ikke alltid på høyere utdanning. Her er noen tips til hvordan du kan ta grep selv.

Tilgjengelighet

Det viktigste du kan gjøre for å skaffe nye venner, er å vise andre at du er tilgjengelig. Det betyr å tørre å sette seg i kantina alene, tørre å se kontaktsøkende ut: ikke gjemme seg bak Pc’en eller telefonen. Tørre å gå alene på en aktivitet- Dette kan være utfordrende, for ingen liker å vise andre at de er ensomme. Mange haster fort hjem etter forelesning, for å slippe det ubehaget det er å vise sin ensomhet til andre.

Ta det første steget

Smil. Vær hyggelig. Spør han eller hun du sitter ved siden av om noe.  Kan alltids snakke om fag, hvilke bøker du leser nå, kan jeg låne en penn, gi  en kompliment, ja til og med været.

Dette er en utfordring for den sjenerte. Se om du klarer det likevel. Husk at ingen ser nervene dine slik som du kjenner dem i kroppen, og alle mennesker blir affektert av å snakke med et menneske de ikke kjenner, så litt nerver må til. Samtidig liker vi alle å få vennlig oppmerksomhet. Prøv å ha blikket opp og smilet på, selv om du egentlig bare vil gjemme deg. Tenk litt på hva du hadde likt at noen spurte deg om. Det viktigste er kanskje ikke hva du sier, men at du sier noe.

Vær fleksibel.

Selv om du har planlagt å skrive en oppgave, ta en klesvask, eller er sliten etter en dag på forelesning; Får du en invitasjon; si ja! Klesvasken tar du en annen dag og du kan få energi hvis aktiviteten blir morsom. Selv om invitasjonen kanskje ikke er den aller mest spennende, så kan den lede til noe mer.

Søk aktiviteter som varer over tid

Har du vært inne og sett på alle tilbudene som fins på sio.no/foreninger? Her finnes det hundrevis av foreninger, for alle interesser. Kanskje det er lurt å sikte mot en som møtes jevnlig, for eksempel en gang i uka. Eller hva med Oslo studentens idrettsforening? Ikke gå i fella og tenk at alle der kjenner hverandre fra før eller at du ikke er god nok/ kan nok om aktiviteten. Foreningene er for studenter, mange er nye, alle har vært nye engang og du er hjertelig velkommen du også. Bruk internett og let etter grupper som finnes i Oslo.

Vær tålmodig

Du må prøve noen ganger, for å finne frem til den rette vennen. Det er ikke sikkert du er så heldig at du får «napp» ved første kast. Selv om det å søke nye venner kan føles sårbart og slitsomt, er det verdt innsatsen når du finner en venn!