Hvordan kan vi bli synlige?

Dere har registrert dere som forening, hva nå? Her er det utallige måter å gå frem på. Det viktigste er at dere finner en plattform hvor dere kan publisere innhold og som dere kan bruke som kontaktpunkt for publikum og interesserte. Dette kan for eksempel være en nettside, en facebook-side eller en LinkedIn-profil. Her gjelder det å ha definert hvilke målgruppe(r) dere ønsker å nå ut til, og velge den plattformen hvor dere finner dem. Tenk kvalitet over kvantitet. Det er bedre å gjøre det bra på et par plattformer, enn å gjøre det middels eller dårlig på mange.Dersom dere velger å ha en instagram-profil, anbefaler vi i SiO Foreninger å bruke taggen #minforening når dere legger ut en post, slik at spesielt interesserte kan finne dere der. Ved å publisere med taggen blir dere også med i konkurransen om 3000 kroner til sosiale tiltak for foreningen, som SiO Foreninger har gående hvert år. I tillegg kan deres forening bli valgt som #ukasforening, og få ekstra publisitet i SiOs sosiale medier. 

Hvordan nå ut til folk?

Som nevnt tidligere er det viktig at du vet hvilke kanaler du skal bruke for å treffe de du ønsker. En god øvelse er å liste opp de kanalene dere har, og hvilke kanaler som finnes. Er det større sannsynlighet at dere treffer målgruppen ved å henge opp en plakat på en lesesal eller et sted på campus enn om dere publiserer på Facebook? Dersom du ønsker å starte en forening, og prøver å finne ut av om det er interesse for idéen din, kan du bruke samme strategi. Vi har også sett at flere foreninger har funnet medlemmer gjennom appen Jodel, en anonym sosial plattform som tar utgangspunkt i geografisk tilknytting. 

Hvordan promotere arrangementer?

Det aller viktigste man må tenke på når man skal invitere folk inn til et arrangement, er å lede dem til et sted hvor de finner mer informasjon. De vil lure på hva slags arrangement det er, samt dato, tid og sted.Dersom dere promoterer i flere kanaler på nettet, bør dere alltid ha med en lenke til en arrangementside, f.eks på Facebook eller nettsiden deres. Her kan dere holde informasjonen gående med de interesserte, og gi utdypende informasjon dersom det er noe spesielt de trenger å vite. Det samme gjelder fysiske plakater, bruk en QR-kode eller en enkel lenke til å lede publikum inn på arrangementssiden. Dersom dere vil at veldig mange skal se arrangementet, eller vil rette det mot en bestemt målgruppe, kan det være greit å putte litt penger på arrangementet på Facebook. Her kan dere velge en veldig spesifikk målgruppe, eller en veldig stor og variert målgruppe, dette kommer helt an på hva slags arrangement dere har. Målgruppen vil være større dersom dere skal ha en julekonsert, enn om dere skal ha en pub-crawl for studenter. Det er viktig at dere setter av et beløp dere kan bruke, og bestemmer dere for hvor lang periode dere vil betale for. Her er det fint å ha bestemt seg for totalbeløp for hele kampanjen, slik at summen ikke vokser for hver dag dere kjører kampanjen.Læe mer om promotering på Facebook her

Bruk SiOs Eventkalender

Promoter arrangementene deres ut til studentene ved å bruke SiOs splitter nye eventkalender. 

Finn ut av hvordan dere legger ut et arrangement her

Sjekk ut eventkalenderen 

Hvordan bruke betalt promotering på Facebook?

Hvis arrangementet eller foreningens sosiale medier trenger et lite push, er det mulig å legge litt penger på innlegg dere publiserer. Dette må dere gjøre gjennom Facebook Business Manager. Her kan dere lage kampanjer, annonsesett og enkeltannonser. Det er ikke nødvendig å sette seg så nøye inn i forskjellen mellom disse, med mindre dere skal kjøre mange forskjellige annonser for samme arrangement. Facebook er en veldig god plattform for annonsering, og er utmerket for å promotere til rett målgruppe. Her kan du stille inn på om du ønsker mye engasjement på posten, mange klikk, mange likes eller kommentarer. Du kan også rette annonseinnstillingene mot svært bestemte målgrupper, som blant annet studenter mellom 18-26, eller studenter på Blindern. Her er det viktig å tenke på at man ikke annonserer for spesifikt, da kan det fort bli lite resultat av pengene dere har puttet på annonsen. 

Hvor mye skal vi bruke på promotering?

Når det kommer til hvor mye penger dere vil bruke på betalt promotering på Facebook, er det smart å lage et lite budsjett. Her burde dere snakke sammen med økonomiansvarlig i foreningen og legge det inn som sak på et styremøte. Deretter kan du se nærmere på hvor mye penger dere vil bruke per annonse.Det er mulig å legge inn totalsum dere vil bruke på annonsen, eller dere kan betale en sum hver dag eller ut ifra hvor mange klikk dere får. Her er det viktig at dere følger med hver dag, slik at dere har kontroll over hvor mye penger som går med dersom dere ikke har satt en låst totalsum. 

Hvordan lager jeg en publiseringsplan?

En publiseringsplan er et godt verktøy for deg som er ansvarlig for sosiale medier og markedsføring i foreningen. Planen hjelper deg med å få et oversiktsbilde over hvilke arrangementer som skal skje gjennom semesteret. Du kan selv legge opp til hvilke typer promotering som skal brukes frem mot, og i etterkant av arrangementet. Favoritt-verktøyet til dette er for oss i SiO Foreninger, Excel. Her kan du legge dager og datoer loddrett, og hvilke typer kanaler dere har til disposisjon vannrett. Deretter plasserer du viktige arrangementer i en kolonne, og legger inn hva slags post som skal produseres og postes i de ulike kanalene på de ulike dagene. Her kan det være lurt å lage en fargekode dersom dere er flere som publiserer, og markere ting som ‘ferdig’ når de har blitt lagt ut eller blitt ferdigstilt. 

Hvilke kanaler finnes egentlig?

Når vi tenker på kanaler, er det ofte kun Instagram og Facebook. Vi har mange måter å få kontakt med målgruppen som vi ikke alltid tenker over. Her er et par eksempler til kanaler dere kan bruke. Det er også lurt å tenke kvalitet over kvantitet i kanalene, vi vil heller ha gode innlegg og god kommunikasjon i de viktigste kanalene, enn manglende kvalitet i alle kanaler. Digitale kanaler: 

  • Facebook  
  • Instagram 
  • Foreningens nettside 
  • E-post 
  • Nyhetsbrev 
  • LinkedIn 
  • YouTube 
  • TikTok 
  • Snapchat 
  • Twitter 
  • Jodel 
  • Pinterest 

Andre kanaler: 

  • Studentmediene (Radio Nova, Universitas) 
  • Infoskjermer på campus 
  • Plakater 
  • Word of Mouth 
  • Brosjyrer 
  • A-bukker 
  • Deling i andre foreningers digitale kanaler

Hvilke konkurranseregler gjelder?

En god måte å få økt engasjement på sosiale medier er å bruke konkurranser. Her kan man ha premier som er direkte knyttet til foreningen, som billetter til konsert eller kamp, eller man kan sette sammen en premie dere tror vil passe til målgruppen eller tiden vi er inne i. Når man driver konkurranser på Facebook er det viktig at man vet hva slags regler man må følge.Dette er IKKE lov: 

  • Å be noen dele et innlegg, et bilde eller siden - «Del innlegget for å delta i konkurransen» eller «del på tidslinjen til en venn for å delta» 
  • Å be noen tagge seg selv eller andre i noe de ikke er avbildet på for å delta - «tagg vennene dine i bildet for å delta» 
  • Å be noen laste opp bilde på profilen, bytte coverbilde eller noe som gjør endringer på enkeltes tidslinje - «Legg ut bildet for å delta» 

Dette ER lov: 

  • Å be noen like siden 
  • Å be noen kommentere et innlegg eller bilde - «Skriv din favorittemoji i kommentarfeltet for å delta» 
  • Å be noen om å like et bilde eller innlegg 
  • Å be noen publisere noe på DIN side - «skriv svaret på vår Facebook-side» 
  • Sende en direktemelding til siden din - «Send oss svaret i en melding for å delta» 

Det er viktig å følge konkurransereglene, selv om du ser at ikke alle andre gjør det. Det er ønskelig å ha et godt inntrykk overfor målgruppen, enten de møter deg for første eller tiende gang. Dersom Facebook blir spammet ned av konkurransen deres fordi reglene ikke blir fulgt, kan dette ha negativ effekt på foreningens omdømme. Konkurranser kan også bli slettet dersom de bryter med retningslinjene, og i verste fall kan Facebook-siden din bli sperret. Les mer om konkurranser som markedsføring på Forbrukertilsynets nettsider

Hva burde jeg IKKE poste?

Det er mye aktivitet i foreninger, og mange ting som skjer er supert innhold til sosiale medier og rekrutteringskampanjer. Det er imidlertid viktig at dere setter grenser for hva som skal deles ut på foreningens sosiale mediekanaler, og hva som eventuelt kan postes av enkeltpersoner. Det er viktig for å ha kontroll over omdømme og hva slags inntrykk man vil at eksterne skal ha. En fin løsning dersom dere ønsker å dele bilder fra fest, eller interne vitser som ikke alltid gjør seg så godt på en offentlig profil, er å opprette en felles, privat Instagramprofil eller Snapchat-gruppe, hvor alle har tilgang til å legge ut og se hva som blir publisert. Det er imidlertid ekstremt viktig å følge nettvettreglene, og ikke publisere bilder av andre uten samtykke eller situasjoner hvor de er sårbare. 

Trenger vi samtykke til bruk av bilder?

Å dele bilder av foreningsaktivitet og personer er god markedsføring og gjør foreningen mer tilnærmelig. Man må imidlertid være innforstått med at ikke alle ønsker at bilder av dem skal deles på sosiale medier, eller i interne kanaler. Når du skal publisere eller dele bilder/film der enkeltpersoner er motivet, er du nødt til å tenke deg om det er lovlig, derfor er det lurt å alltid be om samtykke først. Samtykke skal hentes inn før bildet eller filmen deles, og det gjelder i alle digitale kanaler, selv lukkede grupper og i situasjoner hvor lagring ikke er mulig. Situasjonsbilder er bilder hvor aktiviteten som blir gjennomført er hovedmotivet. Selv om det er personer som utfører aktiviteten, er dette ikke bilder hvor det må innhentes samtykke for å dele det offentlig, da dette har allmenn interesse. For eksempel kan dette være mennesker på konsert, idrettsarrangement eller 17.mai tog.Er du interessert i å lese mer om Samtykke til bilder eller hvordan man går frem dersom noe uønsket er blitt publisert? Les mer på Datatilsynets nettsider eller her 

Hvorfor rusfrie arrangementer?

Alkohol er for mange en helt vanlig del av studenttilværelsen. Samtidig melder flere og flere studenter at de synes det drikkes i overkant mye i studentmiljøet. Det er ifølge SHoT-undersøkelsen vist en økende etterspørsel etter alkoholfrie tilbud.

Hele 62% av studenmassen ønsker flere alkoholfrie arrangementer og tilbud. Det kan derfor være lurt for foreningen deres å inkludere arrangementer hvor alkohol ikke står i fokus, for å bidra til å fylle dette behovet, og promotere foreningen deres til et nytt publikum, eller med et nytt fokus.Studentfrivilligheten skal være et sted alle skal føle seg inkludert, uansett om man drikker alkohol eller ikke. Derfor er det viktig å legge til rette og lage arrangementer som ikke sentreres rundt alkohol. 

  • Hyttetur 
  • Quizkveld
  • Rebusløp 
  • Byttedager/auksjoner 
  • Spillkveld 
  • Aktivitetsdag 
  • Matlaging 
  • Filmkveld 

Det er også greit å ha innsikt i hvor lykkepromillen din ligger, dersom du skal konsumere alkohol. Hvordan finner jeg lykkepromillen?Hvis dere ønsker kjøreregler på alkoholbruk i foreningen kan dere følge denne lenken for fremgangstips: kjøreregler for alkohol 

Hvorfor se på risiko og sikkerhets-analyse?

Det kan også være lurt å gjennomgå en risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS) når dere skal holde ulike arrangementer. I en slik vurdering ønsker man å avdekke mulige, men uønskede hendelser, slik at man kan innføre tiltak for å forhindre at det skjer, og hvordan man går frem hvis noe uønsket faktisk skjer. Dette kan være blant annet: 

  • Risikofylt arbeid (lab, verksted e.l) 
  • Behandling av personopplysninger og konfidensiell informasjon 
  • Store eller kontroversielle arrangementer 
  • Reiser, ekskursjoner og tokt 

https://www.sikresiden.no/forebyggende/risikovurderingSikresiden.no har gode ressurser på å forebygge og håndtere vanskelige situasjoner, fra personvern til voldssituasjoner. 

COVID-19 pandemien har lært oss at ting kan snus på hodet på dager og timer, det er derfor greit å ha planlagt for ulike scenarioer og at dere har en ROS-analyse dere følger dersom noe uventet skjer.Hva gjelder korona, er det viktig at dere alltid følger de gjeldende retningslinjene fra myndighetene eller lærestedene deres.

Har dere noen tips til Facebook og Instagram?

Facebook

  • På Facebook er video populært, og de blir gjerne sett av mange. De blir ofte sett uten lyd, så husk å tekste det som blir sagt. 
  • Husk å holde den statiske informasjonen deres oppdatert i alle digitale kanaler (statisk informasjon er Om-delen, bio og logo/profil).
  • Konkurranser er en god måte å bygge et publikum, og engasjere målgruppen. Hold konkurranse hvor premien f.eks kan være knyttet til et arrangement dere skal holde. Konkurranser i digitale kanaler har en del regler man burde sette seg inn i. Det er blant annet ikke lov til å si at folk MÅ dele eller tagge venner for å delta. Det er lov å oppfordre til å tagge, men det kan ikke være et krav. 
  • Legg ut innhold ofte, men ikke spam. Har dere mye innhold som skal ut på kort tid, bør dere sette opp en kommunikasjon/markedsføringsplan hvor dere kartlegger alt innholdet, kanalene og tidsperioden det skal publiseres. 
  • Tag personer eller andre foreninger der det er naturlig.

Instagram

  • Visste du at å tagge lokasjonen din gir posten din høyere engasjement? 
  • Ansikter gjør det mye bedre på Instagram enn hva tekst og landskap gjør.
  • Instagram har bedre respons på bilder enn på video.
  • Bruk story aktivt! Story har blitt en veldig populær måte å holde seg oppdatert på. Husk å ikke legge ut for mange ting her. Trykk deg gjennom og vurder hvor du hadde trykket vekk fra storyen. 
  • Følg med på statistikken, hvilke dager og klokkeslett gjør postene det. best? Hvilke stories får best respons, og hva slags innhold gjør at følgerne lukker storyen.
  • Dere kan koble sammen Facebook og Instagram, dette gjør det mulig å publisere det samme innholdet i begge kanaler samtidig. 

Hvordan lager jeg en bra plakat?

Her må budskapet frem raskt. Du har veldig liten tid på å stoppe publikum, så budskapet må være lett å lese også på avstand. Her er det lurt med et sterkt blikkfang, og en god, gjennkjennelig grafisk profil.Alfa og omega er disse: tid, dato, sted og pris. I tillegg kan det være fint å vite litt om hva som skal skje, og om det er noe man må ta med seg. 

Generelt om Sosiale medier og markedsføring

Relevante kurs:

  • Markedsføring og PR (3 timer, holdes 2 ganger pr semester)
  • Sosiale medier (3 timer, holdes 2 ganger pr semester)
  • Se kurskalenderen for informasjon og datoer
  • I tillegg har vi to 45 minutter lange moduler for markedsføring, som kan bestilles som en del av en kurspakke: "markedsføring av foreningen" og "markedsføring av arrangement". Les mer om kurspakker her
  • Se eget menypunkt om grafisk design

Powepointpresentasjoner fra kursene:

Nyttige lenker:

  • OsloMets verktøykasse: OsloMet kan markedsføre arrangementet deres gjennom forskjellige kanaler (kun OsloMet-foreninger)
  • UiOs verktøykasse: Få arrangementet ditt i UiOs arrangementskalender, les om retningslinjer etc. (kun UiO-foreninger)