Foreninger_diamant_16_9

Ny student i Oslo? 

Å flytte til et nytt sted kan virke skremmende, spesielt om man også skal starte på et helt nytt studie. Her er syv tips som kan bidra til at studietiden virkelig blir den beste tiden i livet ditt.

SiO Foreninger er en del av Studentsamskipnaden SiO. Som resten av SiO jobber vi for et bedre studentliv i Oslo, og vårt mål er at alle studenter skal vite om foreningene de kan bli med i.

1) Bli med i en studentforening

Bilder med tekst_Kling Kokos_3

Selvfølgelig vårt første tips. Foreningen kan bli vennegjengen din, stedet du henger når du er sliten, de du danser med, quizer med, drar på reiser med, og de du utretter noe med. Om ordet studentforening høres stort og skummelt ut: det er bare fellesbetegnelsen på alle gruppene som driver med idrett, arrangerer konserter, spiller brettspill, driver barer og diskuterer hvordan verden kan bli bedre. Forskjellen fra andre foreninger er at disse er forbeholdt studenter.

Det er så mange foreninger at det kan være vanskelig å skjønne hvordan du skal velge. Du kan se alle foreningene her, og søke på interesser, idretter og lignende. 

I starten av hvert semester kan du også delta på Foreningsdager for å møte foreningene på stand. 

2) Gjør Oslo mindre

Ja, Oslo er en stor by. Men det betyr ikke at du trenger å forholde deg til hele byen fra dag 1. Lag deg ditt Oslo – en mindre og mer håndterbar by. Start med å bli kjent med studentbyen din, studiestedet ditt eller de tre nærmeste kafeene. Blir du med i en forening med egne lokaler – en kjellerforening på Blindern eller Det Norske Studentersamfund for eksempel – vil du oppleve følelsen av at «alle» kjenner deg når du kommer inn dørene.

3) Ta grep!

Bilder med tekst_OSI Roing_7

Har du fortalt deg selv at dette er en ny start? At du skal bli en bedre deg i studietiden? Teste masse nytt og finne deg selv? Husk at det ikke skjer av seg selv. Om du vil oppleve nye ting trenger du også nye impulser, og de impulsene finner du sjelden på lesesalen. Ha et skikkelig åpent sinn og test ut de hobbyene eller sportene du alltid har hatt lyst til å prøve. Kast deg ut i nye utfordringer, enten det er å arrangere debatter eller lære deg salsa.

4) Velg med hjertet

Ja, det kan se skikkelig bra ut på CVen med frivillige verv og engasjement, men det betyr ikke at du skal bli med i en forening kun fordi den ser bra ut på en CV. Gjør det du har lyst til å gjøre - studietiden din blir mye gøyere om du gjør noe du trives med!

PS, om CV-mat er viktig for deg: Snakker du med engasjement og entusiasme om hva du gjorde i foreningen din på et jobbintervju – uavhengig av om det var en teatergruppe, et bryggerlaug eller et magasin - vil du ofte skille deg svært positivt ut.

5) Bruk foreninger for å få deg erfaring

Om tre, fem eller x antall år kommer du til å oppleve at mange av de potensielle arbeidsgiverne ønsker søkere med erfaring. Og den erfaringen får du ikke alltid på studiet ditt. Dersom det er mulig å få den erfaringen undervis i studiet bør du kaste deg på den ballen. For å ta det mest banale eksempelet: om du ønsker å jobbe med radio stiller du mye sterkere om du har lært hvordan radio fungerer i Radio Nova. Vil du jobbe med penger? Bli økonomiansvarlig i en forening. Jobbe med kultur og festivaler? Start allerede nå!

6) Ikke anta – spør!

Bilder med tekst_Samfunnet Bislet_5

Lurer du på om du trenger forkunnskaper, ikke synger rent nok eller ikke har arrangert mange nok konserter? Spør foreningen om det du lurer på, heller enn å anta at du ikke kan være med! Skal du delta på Foreningsdagen kan du spørre og grave så mye du vil.

7) Trekk pusten – det kommer til å gå bra!

Ble ikke fadderuken det du hadde trodd? Rakk du ikke å delta i det hele tatt? Fadderuken er heldigvis ikke alfa omega for studietiden din. Ja, selvfølgelig er den gøy og viktig! Delta om du kan og omfavn den nye tilværelsen din. Men om du innser at det har blitt september og du fortsatt sitter alene i forelesningssalen trenger du ikke å bli stresset. Studietiden er som laget for nye starter!

  • Finn ut om studiet ditt har en linjeforening. Der kan du bli kjent med de på studiet ditt, både samme kull og kullene over deg. 
  • Det er ikke for sent å bli med i en forening selv om det er september. Eller desember, for den saks skyld. Spør heller foreningen du vil bli med i om det fortsatt er mulig å bli med enn å anta at du må vente til neste semester.
  • Om du ikke er helt komfortabel med å kaste deg inn i en forening, enten i studiestart eller etterpå, bør du sjekke ut Velkommen. Foreningene som er med er ekstra flinke til å inkludere, og du kan få en egen foreningsfadder i starten.

Har du spørsmål om foreninger, Foreningsdagene eller Velkommen? Ta kontakt med oss på foreninger@sio.no!