Slik påvirker korona foreningsdriften

Sist oppdatert 26. november 2020

Her har vi samlet nyttig informasjon for dere som driver en forening. 

Siden det er en spesiell situasjon kan hverdagen og retningslinjer endres plutselig, så følg med på nye beskjeder fra myndighetene/læresteder. 

Har vi glemt et viktig tema dere lurer på? Send en epost til foreninger@sio.no

 1. Hva skjer i semesterstart våren 2021?
 2. Lokaler og smittevernsrutiner
 3. Trygg gjennomføring av arrangementer
 4. Koronapotten og andre støtteordninger
 5. Hva skjer med våre kurs, veiledninger etc?

1) Hva skjer i semesterstart våren 2021?

Under omstendighetene er det ikke mulig å arrangere Foreningsdag i januar 2021. 

Vi vil isteden vise frem studentforeningene gjennom en kampanje de to siste ukene i januar. Her vil det bli et tydelig fokus på hvor viktig og variert dere er. Vi trenger hjelp for å få dette frem, og dere kan bidra på tre måter: 

1) Vi skal ha en egen nettside der vi presenterer et utvalg studentforeninger gjennom korte filmer. Disse filmene skal være enkle og presentere én og én forening. For å være med må dere lage en kort film (15-30 sekunder) der dere presenterer hvem dere er og hva dere gjør. Dette kan være filmet som en selfiefilm eller mer avansert om dere ønsker det. Filmene skal legges ut kvadratisk (1:1), så ikke film på høykant. Vi kan hjelpe dere å klippe filmen om dere ønsker innklipp av filmer eller bilder av foreningen, og ikke får dette til selv. Hensikten med dette er å vise frem et mangfold av foreninger på en visuelt engasjerende måte. Send filmen eller spørsmål til linn.thistel@sio.no innen 31. desember. 

Eksempel på manus: "Hei! Vi er Badeforeningen, og vi ønsker flere medlemmer som elsker kaldt vann! Vi bader hver onsdag hele året rundt, men det er helt greit å være håndkleholder om vinteren om det blir for ekstremt for deg. I tillegg til badingen møtes vi for å quizze, dra på hyttetur eller andre gøye greier. Interessert? Finn oss på Facebook og bli med!"

2) Vi skal lage en montasjefilm (mange små klipp etter hverandre) med så mange foreninger som mulig. Dette skal bli en slags "reklamefilm" for foreningsmiljøet generelt. Til dette trenger vi så mange korte øyeblikk som mulig (ett fra hver forening). Det kan være gjerne være filmklipp fra før korona, med klemming og grupper. Vi vil gjerne se aktivitet, smil og entusiasme. Send filmklippet til linn.thistel@sio.no innen 31. desember. Husk samtykke fra de som har blitt filmet!

3) Les gjennom deres egen informasjon i Foreningsoversikten og sjekk at teksten er engasjerende og forståelig for potensielle medlemmer. Endringer gjøres av foreningens kontaktperson(er) på Mine Foreninger

 Spørsmål om semesterstartkampanjen kan rettes til linn.thistel@sio.no 

NB! Dette betyr ikke at dere ikke kan stå på stand eller ha egne infomøter, men det vil ikke bli laget et fysisk arrangement hvor dette skjer samlet. Dere må selv avgjøre hva som er forsvarlig å arrangere fysisk når semesterstart nærmer seg.

Ved å fokusere på en digital kampanje kan vi være sikre på at foreningsmiljøet får oppmerksomhet i semesterstart - uansett smittesituasjon. 

 

2) Lokaler og smittevernsrutiner

Generelt

OBS! Oslo Kommune har innført sosial nedstenging, og denne utvidet til ca midt i desember. Dette vil nesten uten unntak påvirke foreningsdriften. Les om tiltakene her. 

Følg med på smitteverntiltakene fra regjeringen, Oslo Kommune og eget lærested. Dersom disse sier forskjellige ting må dere følge de strengeste tiltakene. 

I Oslo Kommunes siste tiltak (trer i kraft 29. oktober) er det satt en grense på 10 kontakter per uke i sosiale sammenhenger. Det er presisert at dette ikke gjelder fritidsaktiviteter som kor og fotballtrening
"Fritidsaktiviteter som fotballtrening, korøvelse og kino teller ikke som sosiale sammenhenger, skriver kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz i en e-post til Aftenposten. Derfor «bruker man ikke opp» sosiale kontakter ved å gå på trening eller øvelse."

Universitetet i Oslo

 • Det er allerede mulig å booke undervisningsrom/grupperom på UiO for våren 2021. Book rom i dette skjemaet. Merk at dette kun er en reservasjon, og ikke en garanti for at arrangementet kan gjennomføres. Dersom smittesituasjonen tilsier at man ikke kan ha arrangementer vil bookingen bli strøket i forkant av arrangementet. 
 • Om dere ønsker å ha arrangementer utendørs på campus kan dette avtales med Eiendomsavdelingen. Send en epost til arrangementer@admin.uio.no

Foreningsvirksomhet, kor og orkestre

Oslo kommune stenger kulturaktiviteter. Det innebærer at foreningsaktivitet, kor og orkestre ved UiO må avlyse sine aktiviteter i denne perioden.

Pub og kjellere

Oslo kommune innfører skjenkestopp, men puber og restauranter kan holde åpent. Puber og kjellere ved UiO kan holde åpent for å gi et tilbud til studenter.

Se alle UiOs tiltak her

 

OsloMet - Storbyuniversitetet

 • Oppdatert 6. november: Alle innendørs arrangementer de neste tre ukene må dessverre avlyses. Utendørsaktiviteter kan gjennomføres så lenge smittevern opprettholdes.
  Psykososiale aktiviteter skal prioriteres ved OsloMet. Dersom dere ønsker å bidra ta kontakt med studentlivskoordinator Beate Dessingthon.

 • Se alle retningslinjene og kontaktpersoner her

 

Andre læresteder

Hør med lærestedet ditt hva som er retningslinjer og rutiner der. 

 

Egne smittevernsrutiner for noen typer foreninger

Det er utarbeidet egne retningslinjer for noen typer aktiviteter, for eksempel kor og idrett. Disse organisasjonene følger opp dersom det kommer nye tiltak fra kommune/regjering, så sjekk deres nettsider ved usikkerhet

Lokaler som kan bookes av alle studentforeninger

Se informasjon om lokaler dere kan booke her - NB! Denne listen er ikke oppdatert med informasjon om tiltak og restriksjoner. 

  

Digitale-møter

3) Trygg gjennomføring av arrangementer  

 • Selv om det ikke står i alle retningslinjene bør dere alltid føre en liste over alle som har vært til stede. 
 • Skal dere gjennomføre generalforsamling? Det er faktisk ikke en umulig oppgave å holde dette digitalt. Vi kan gi råd om hva som kan fungere for dere, og tar gjerne en gjennomgang på Zoom. I tillegg har Sammen Studentliv laget en veldig god gjennomgang av hvordan man gjennomfører en generalforsamling i Zoom i denne filmen,

4) Koronapotten og andre støtteordninger

 • Koronapotten vil ikke ha flere muligheter for å søke om støtte. Foreninger som trenger økonomisk støtte oppfordres til å søke Kulturstyret og andre støtteordninger som normalt. 
  Studentsamskipnaden SiO har tildelt Velferdstinget tre millioner kroner som skal sikre studentfrivilligheten i Oslo, i perioden med restriksjoner som følge av korona. Dere søker gjennom søknadsportalen, følg veilederen underveis i prosessen. Søkere får beskjed om vedtaket ca to uker etter fristen. For tildelingskriterier og mer utfyllende informasjon, se nettsidene til Velferdstinget.
 • Velferdstingets Kulturstyre deler ut penger til studentforeninger som vanlig. Fristene blir satt innen kort tid. Les om Kulturstyret her.

Vi gir søknadsveiledning for alle støtteordninger, se nedenfor hvordan du avtaler et møte med oss. 

5) Hva skjer med våre kurs, veiledninger etc?

Kurs

Alle høstens kurs er gjennomført. Se hvilke kurs vi holder i kurskalenderen vår. Kursdatoene for våren slippes senest 10. januar.

Vi kan holde kurs på bestilling, men dette må gjennomføres digitalt. 

Veiledninger, råd og spørsmål

 • Vi gjennomfører ingen fysiske møter, men møter dere gjerne på Zoom eller Teams. 
 • Send gjerne spørsmål til oss på foreninger@sio.no, så setter vi opp et digitalt møte om det er behov for det.
 • Du kan også fylle ut dette skjemaet for å avtale et møte.  
Foreninger_diamant_16_9