Tips for å drive foreningen digitalt

Det viktigste er ikke hvordan dere holder aktiviteten i foreningen oppe – det er at dere gjør det.

Samhold og aktiviteter nå er viktig av to grunner: Det vil bli lettere for foreningen å fortsette driften som normalt når dette er over, og det er viktig for enkeltstudenten som sitter på hybelen sin og føler seg isolert. Gjør det for dere, og gjør det for hverandre.

Her er noen eksempler på hva dere kan gjøre for å drive studentforeningen deres digitalt.

Nederst i saken ligger en liste over gode digitale verktøy dere kan bruke.

Gjøre det dere vanligvis gjør over video

Det finnes nesten ingen grenser for hva som har blitt gjort over video de siste ukene. Strikking, konserter, dansekurs, quiz... Det er ingen fasit på hvordan det skal gjennomføres, men om man er usikker kan man finne inspirasjon og tips i et utall digitale arrangementer som allerede har blitt gjennomført.

Dersom det legges opp til mindre lag eller grupper (for eksempel i en quiz) kan det være lurt å organisere grupper for de som ikke kjenner noen fra før. Da er det lettere for nye medlemmer å bli med.

For eksempel holdt Cybernetisk Selskab quiz ved å bruke Zoom og Kahoot. Et lurt tips fra dem er å legge inn ekstra tid til å få på plass alt det tekniske. 

En annen forening som opprettholder de vanlige aktivitetene er Latinamerikansk Forening, som bruker Skype til å øve seg i spansk og spise middag sammen.

Tidsplan for quiz

Se film sammen

Veldig mange foreninger har lagt inn i programmet sitt å se en film gjennom Netflix Party. Dette programmet starter filmen eller episoden på samme tid for alle, og lar en chatte med de andre underveis.

Spill sammen

Det finnes en rekke spill man kan spille over nett. Mens man gamer (for eksempel gjennom Steam) eller spiller brettspill (for eksempel gjennom Tabletopia) kan kan bruke Discord eller et annet program for å snakke og chatte.

OsloMet Gaming gamet sammen på nett også før det ble den eneste muligheten, men nå i Korona-tider er serverne på Discord ekstra aktive. Her er det lett for nye medlemmer å bli med, ettersom det er stor variasjon i hva som spilles. 

Gjør noe helt annet sammen

Vær kreativ. Man blir fort sliten av å "bare" snakke sammen i et videomøte, spesielt når man er mange, så det kan være lurt å planlegge aktiviteter hvis man møtes for å være sosial. Her er noen tips til aktiviteter som fungerer skikkelig bra digitalt:

  • Musikkbingo (Bruk dette programmet for å lage unike bingobrett, del lyd fra Spotify gjennom Zoom, og la deltakerne krysse av når de kjenner igjen en sang. BINGO!)
  • Tegnelek (Bruk dette programmet for å la en deltaker finne et tilfeldig ord som må tegnes, mens de andre gjetter. Selve tegningen kan gjøres i feks Zoom (whiteboard) eller gjennom skjermdeling og Paint)
  • Ølsmaking (Man kan selvfølgelig drikke annet enn øl, det viktigste er at alle på forhånd blir enige om handlelisten. Alle kjøper inn det samme, slik at man kan diskutere seg gjennom listen)
  • Kakebakekonkurranse (alle starter samtidig, og får en gitt tid til å lage noe som ser skikkelig bra ut. Man kan gjerne ha på videosamtale gjennom hele prosessen)
OMG_kroppet_3

Vær nær hverandre i hverdagen

Slack_RF

Hverdagen blir gøyere om man holder samtaler og aktiviteter gående også mellom organiserte møter. Man kan for eksempel lage en gruppe i Snapchat eller bruke en hashtag på Instagram. Til mer og mindre seriøs chat er Slack et godt alternativ, ettersom man kan dele inn samtaletrådene etter kategorier. Sistnevnte har lenge vært brukt av Realistforeningen (se eksempler på kategorier man kan bruke, til venstre i bildet under). 

Hold digitale møter

Styremøter og andre møter i foreningen bør tas over video, ikke chat. Det finnes en rekke tjenester for videomøter, for eksempel Teams, Zoom, Google Hangout eller Discord. Vi anbefaler å bruke et program som gir muligheten for å dele skjerm, samt gir en god oversikt over deltakerne. Pass også å at alle har muligheten til å bruke programmet gratis, gjerne også uten å lage seg en bruker. 

Her er noen tips for å holde gode videomøter: 

  • Videomøter tar gjerne lengre tid enn et fysisk møte, så organiser møtet godt og sett av nok tid.
  • Velg en møteleder. Denne bør også være den som inviterer til møtet, sånn at personen har alle de tekniske funksjonene som følger med å være vertskap.
  • Møtelederen holder styr på hvem som ønsker å snakke. Dette kan i mange programmer markeres med for eksempel en emoji, eller å rekke opp hånden.
  • Alle som ikke snakker muter seg selv til de får ordet.

Hold digital generalforsamling

En digital generalforsamling er hakket mer komplisert enn et møte med 6-7 deltakere, men det finnes muligheter for dette også! Landsrådet for barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) har skrevet denne artikkelen om temaet.

Programmer dere kan bruke

Til formelle videomøter:

Til uformelle videomøter/henge sammen:

Til chatting:

Programmer dere kan bruke for å organisere driften deres:

 

Har vi glemt et genialt program? Tips oss gjerne på foreninger@sio.no 

 

Andre artikler om koronasituasjonen:

Generell informasjon om våre tilbud og foreningsdrift i denne tiden

Scenarioplanlegging for studentforeninger

Hva sier støtteordningene?

God økonomistyring i koronasituasjonen