Her kan du finne svar på spørsmål du måtte lure på våre tiltak i forbindelse med koronaviruset.

Det er for tiden stor pågang hos SiO Kundeservice, og vi ber deg forsøke å finne svar på spørsmålet ditt her før du tar kontakt med oss.

Spørsmål og svar - SiO Bolig

Sist oppdatert: 19.03.20.

Jeg har fått påvist korona, hva skal jeg gjøre?
Hvis du har fått bekreftet koronavirusinfeksjon eller har symptomer på dette skal du være i hjemmeisolasjon. Dette betyr at du skal holde deg hjemme. Du skal selv ikke gå på butikken e.l. I samråd med lege vil det vurderes hvem som kan hjelpe deg med nødvendige innkjøp.

Dersom du er i karantene eller isolasjon, er det viktig at du gir oss og de rundt deg beskjed om dette.


Jeg har fått påvist korona og deler felleskjøkken med andre, hva skal jeg gjøre?
Hvis du har fått påvist korona eller har symptomer på dette, så skal du være i hjemmeisolasjon. Det betyr det at du må holde deg på rommet ditt. Du skal begrense besøk på felleskjøkken og fellesbad til det som er høyst nødvendig. Pass på å ha noe mat inne i boligen din og lag enkle måltider der for å redusere besøk på felleskjøkkenet. Dersom du unntaksvis må benytte felleskjøkkenet, benytt dine egne kjøkkenredskaper, og vær nøye med å rengjøre overflater og andre steder du er i kontakt med.

Dersom du er i karantene eller isolasjon, er det viktig at du gir oss og de rundt deg beskjed om dette.


Hvem må være i karantene?
Hjemmekarantene er aktuelt for de som ikke har symptomer på koronaviruset, men som har hatt nær kontakt med et bekreftet tilfelle eller har vært i land utenfor Norge, Sverige eller Finland siste 14 dager. Dersom du har vært på reise har dette tilbakevirkende kraft til 27.februar og du må være i hjemmekarantene. Dette gjelder uavhengig av om du har symptomer eller ikke. Vær observant for symptomer som hoste, halsbetennelse, kortpustethet eller feber.


Jeg har fått påvist korona og deler bad med andre, hva skal jeg gjøre?
Vær nøye med renholdet, og vask overflater som baderomsservant, toalett, dørhåndtak og kjøkkenbenk. Du kan benytte vanlige renholdsmidler til dette. God håndhygiene med hyppig håndvask med såpe og vann anbefales, spesielt etter toalettbesøk. Bruk ditt eget håndkle til dette.


Får vi vite om noen i bygget sitter i karantene eller isolasjon?
Alle som har blitt satt i karantene eller isolasjon skal gi beskjed til oss, slik at vi kan informere de andre naboene på felleskjøkkenet.


En på felleskjøkkenet mitt har fått korona, hva skal jeg gjøre?
Dersom du deler fellesarealer med noen som er smittet med korona og er i hjemmeisolasjon, regnes du som nærkontakt og anbefales hjemmekarantene i 14 dager etter at du sist hadde kontakt med personen som er smittet. Hjemmekarantene betyr at du kan gå ut av studentboligen din, men unngå nær kontakt med andre. Det betyr:

  • ikke gå på jobb eller skole
  • unngå reiser og ikke ta offentlig transport
  • unngå andre steder der man lett kommer nær andre
  • ikke gå i butikken eller bruke fellesvaskeriet

 
En på felleskjøkkenet mitt er i karantene, hva skal jeg gjøre?
De som deler felleskjøkken og/eller bad med noen som er i hjemmekarantene kan leve som normalt og gå på skole eller jobb. Vær likevel observant for feber og luftveisymptomer.

Personer som er i hjemmekarantene og ikke har symptomer på luftveisinfeksjoner anses å utgjøre en lav risiko for videre smitte. Når man deler felleskjøkken og/eller bad med andre er det viktig å følge råd for håndhygiene og andre grunnleggende smitteverntiltak. God håndhygiene med hyppig håndvask med såpe og vann anbefales, spesielt etter toalettbesøk, før matlaging og måltider.

En jeg deler felleskjøkken med har fått korona, og jeg vil flytte til en annen studentbolig.
Vi har dessverre ingen ledige studentboliger nå og kan ikke tilby deg å flytte til en annen studentbolig.

Det er viktig at du bidrar til å holde felleskjøkken rent ved hyppig rengjøring. Vask overflater som dørhåndtak og kjøkkenbenk. Du kan benytte vanlige renholdsmidler til dette. God håndhygiene med hyppig håndvask med såpe og vann anbefales, spesielt før matlaging og måltider. Husk også å vaske hender om du er i kontakt med den som er hjemmeisolert, etter at du har vært på felleskjøkken og før du forlater studenthuset.


En på felleskjøkkenet mitt har vært på reise utenfor Norge/Sverige/Finland og har blitt satt i karantene. Betyr det at jeg også må i karantene?
Nei, ifølge de siste anbefalingene fra Folkehelseinstituttet, trenger du ikke i karantene når en du bor sammen med har vært på reise. 


Hva gjør SiO for å begrense smitte i studentboligene?
Vi ber alle som har blitt satt i karantene eller hjemmeisolasjon om å kontakte oss, slik at vi har oversikt over eventuelle tilfeller av koronasmitte i studentboligene. I den grad det er mulig vil vi informere deg dersom en av de du bor sammen med har blitt satt i karantene eller isolasjon slik at du kan gjøre de tiltak som anbefales.
 
Vi opprettholder gode renholdsrutiner, og oppfordrer alle til å ta ansvar for å forebygge smitte ved å vaske hender ofte og godt, før og etter man tar på dørhåndtak, heisknapper osv.


Hvorfor er det ikke Anti-bac stativer ved alle inngangsdører?
Vi vurderer nye tiltak fortløpende, men Antibac er dessverre en knapp gode om dagen og vanskelig å få tak i. Vi opprettholder gode renholdsrutiner, og oppfordrer alle til å ta ansvar for å forebygge smitte ved å vaske hender ofte og godt, før og etter man tar på dørhåndtak, heisknapper osv.


Kan jeg bruke fellesvaskeriet nå?
Hvis du er i hjemmekarantene eller isolasjon kan du ikke bruke fellesvaskeriet.

Jeg har symptomer på korona og har lyst til å reise hjem til mamma og pappa. Hva skal jeg gjøre?
Har du fått påvist korona eller har symptomer på dette, betyr dette at du skal være isolert i hjemmet ditt. Dette innebærer at du ikke kan gå ut av boligen din (bortsett fra helt nødvendige besøk på felleskjøkken og bad dersom du ikke bor i leilighet).

Dersom du kun er i karantene står du fritt til å reise hjem, men det er viktig at du ikke bruker kollektivtransport som buss, tog eller fly for å komme hjem. Bruk egen bil.


Kan jeg bruke fellesvaskeriet?
Hvis du er i hjemmekarantene eller isolasjon kan du ikke bruke fellesvaskeriet.


Samboeren min er i karantene. Kan jeg bruke fellesvaskeriet til å vaske klærne hans?
Dersom du selv ikke er i karantene, kan du bruke fellesvaskeriet til dette. Pass bare på å velge et vaskeprogram med tilstrekkelig antall grader. Folkehelseinstituttet anbefaler at klærne vaskes på minst 60 grader.


Jeg er i isolasjon, hvordan skal jeg få handlet mat?
Dersom du er i isolasjon, kan du ikke selv gå på butikken for å handle mat. Det betyr at du må prøve å få noen andre til å hjelpe deg med innkjøpene, og sette dette utenfor døren din.


Jeg har astma, og er redd for å havne i karantene.
Dersom du har en underliggende sykdom, som f.eks. astma ber vi deg om å ta kontakt med oss dersom du havner i karantene, slik at vi kan hjelpe deg som best vi kan.

Vi forstår godt at dette kan være en skremmende situasjon. SiO Helse tilbyr videosamtale om du ønsker å snakke med noen om det. Ring SiO Helse på 22 85 33 00 for å avtale videosamtale.


Jeg vil si opp studentboligen min. Kan jeg få forkortet oppsigelse?
Vi kan per nå ikke si noe om forkortet oppsigelse. Dette må vi komme tilbake til.


Kan jeg bruke lesesalen som normalt?
Fra og med fredag 13.mars er lesesalene på Grünerløkka, Kringsjå og Sogn Studentby stengt. Vi vet ikke hvor lenge lesesalene vil holde stengt.


Jeg bor på Kringsjå, er Union og Athletica åpent som vanlig?
Alle SiO Mat og Drikke spisester og Athleticas treningssentre er stengt, inkludert Union 864 og Athletica Kringsjå. Athletica er foreløpig stengt frem til 26.mars i tråd med helsedirektoratets anbefalinger.


Jeg har vært i karantene og nå har jeg blitt syk. Skal jeg gi dere beskjed?
Vi ønsker å få beskjed om du blir syk, selv om du har vært i karantene. Legg inn en merknad om du har fått påvist korona eller ikke.

Jeg får besøk fra utlandet, hva skal jeg gjøre?
Dersom besøket ditt kommer fra et annet land enn Norge, Sverige eller Finland, må vedkommende rett i 14 dagers karantene.


Hele felleskjøkkenet mitt har havnet i karantene, hvordan skal vi klare å få tak i mat de neste 14 dagene?
Vi skjønner at det kan være utfordrende. Kanskje dere kan få hjelp fra noen andre dere kjenner som ikke er i karantene til å handle for dere, evt. spør på Facebook-siden til studenthuset om det er noen som kan hjelpe? I denne situasjonen må vi forsøke å hjelpe hverandre så godt det lar seg gjøre. Etter hvert vil kanskje butikker som tilbyr hjemlevering (som Kolonial og Meny) få bedre kapasitet - men det kan være lurt å være tidlig ute med matbestillingene.


Alle på felleskjøkkenet er i karantene. Hvordan skal vi klare å holde felleskjøkkenet rent når vi ikke får tak i desinfiserende middel?
Folkehelseinstituttet skriver at man kan benytte vanlige renholdsmidler til rengjøring av kjøkkenet, man trenger ikke desinfiserende middel. Det er viktig at alle bidrar til å holde felleskjøkkenet rent med hyppig rengjøring. Vask overflater som dørhåndtak og kjøkkenbenk godt. Kanskje dere kan avtale å vaske etter tur, og ikke samtidig slik at dere unngår for mye nærkontakt. Husk også rådene om god håndhygiene med hyppig håndvask med såpe og vann, spesielt før matlaging og måltider.


En av de jeg deler felleskjøkken med har overnattingsbesøk nå, og det gjør meg utrygg. Vi er mange nok som vi er. Hva kan dere gjøre med det?
Vi skjønner at det kan gjøre at du føler deg utrygg. Alle som bor hos oss kan ha overnattingsbesøk i inntil 14 dager. Vi oppfordrer likevel i den alvorlige situasjonen vi er i nå at man tenker seg litt ekstra om før man inviterer overnattingsbesøk.


Jeg er i karantene og har bestilt levering fra Kolonial, kan jeg sette korridordøren åpen slik at Kolonial får levert maten min?
Ja, det kan du. Pass bare på at døren ikke står for lenge oppe, og at den lukkes etter at Kolonial har levert maten din.


Jeg skal flytte inn i studentbolig snart, blir det noe av og hvordan skal jeg få tak i nøkkel når kundesenteret er stengt?
Ja, det er ingenting som tilsier nå at du ikke kan flytte inn 1.april. Innflyttingsprosessen vil derimot bli litt annerledes. Ettersom kundesenteret på Blindern er stengt for besøkende for øyeblikket, vil vi plassere ut nøkler i en nøkkelboks på studentbyen du skal flytte til. Du vil få tilsendt kode til nøkkelboksen på mail slik at du får hentet ut nøkkel til boligen din.


Jeg skal flytte internt i juni, er det sannsynlig at flyttingen blir utsatt?
Det er ingenting som tilsier nå at flyttingen blir utsatt, men dette kan forandre seg etter hvert som situasjonen rundt oss forandrer seg. Dersom det vil bli endringer i dette vil vi gi deg beskjed i god tid.


Jeg er en internasjonal student som skal flytte inn neste uke. Er det noe spesielt jeg må gjøre som følge av koronaviruset?
Alle som kommer fra land utenfor Norden vil bli satt i 14 dagers karantene ved ankomst til Norge. Man skal ikke benytte seg av kollektivtransport for å komme seg fra flyplassen og inn til Oslo. Helsemyndighetene følger per nå opp personer som lander på Oslu Lufthavn med fly fra utlandet, og hvorvidt karantenen kan avholdes i studentboligen du har leid må vi komme tilbake til.


Jeg bor i OMT 54 (eller RES 40-48) og har fått ny kontrakt på en annen studentbolig i mars, bygget mitt skal pusses opp. Når må jeg flytte?
Du som bor i OMT 54 kan bli der frem til vi starter oppussingen av bygget ditt 19. april. Selv om du har fått kontrakt på en annen studentbolig tidligere enn denne datoen, kan du bli boende i OMT 54 frem til 19.april om du ønsker det.

Du som bor i RES 40-48 kan bli der frem til vi starter oppussingen av bygget ditt 7.mai. Selv om du har fått kontrakt på en annen studentbolig tidligere enn denne datoen, kan du bli boende i RES 40-48 frem til 7.mai om du ønsker det.


Kan dere stoppe byggeprosjektet dere driver med nå som mange studenter er i karantene? Det bråker veldig og jeg får ikke gjort skolearbeidet mitt.
Vi forstår at det er en vanskelig situasjon og at det kan være utfordrende å konsentrere seg om skolearbeidet når man er tvunget til å være hjemme. Enkelte av prosjektene våre er reduserte i disse dager, mens andre går som normalt. Vi ønsker at prosjektene i størst mulig grad gjennomføres som planlagt slik at arbeidet blir raskest mulig ferdig og at dere ikke plages med støy lenger enn nødvendig.


Jeg skal internflytte snart, men jeg er nå syk og i isolasjon. Kan internflyttingen utsettes og må jeg i så fall betale for de ekstra flyttedagene?
Dersom du er i en slik situasjon, ta kontakt med SiO Kundeservice på 22 85 32 00 slik at vi kan tilrettelegge for deg.


Jeg måtte avbryte utvekslingen min og er hjemme igjen i Norge nå, tidligere enn planlagt. Kan jeg flytte inn tidligere?
Vi tar imot alle vi har plass til! Dersom du er i karantene forsøker vi å finne leiligheter hvor du ikke må dele kjøkken og bad med andre.


Jeg er en internasjonal student som må dra tilbake til hjemlandet mitt nå på grunn av koronasituasjonen. Kan jeg få forkortet oppsigelsestid?
Vi reduserer oppsigelsestiden til én mnd for deg som er internasjonal student og må reise tilbake til hjemlandet på grunn av koronaviruset. Oppsigelse gjelder fra 15. eller siste dag i måneden. Hvis du har sagt opp 15- mars betyr det at du betaler husleie til 15.april. Sier du opp før 1-april betaler du husleie ut april.


Jeg ønsker å si opp boligen min og reise hjem til Trondheim. Kan jeg få forkortet oppsigelse?
Inntil videre kan vi ikke tilby forkortet oppsigelse for norske studenter. Dette er basert på myndighetens anbefalinger om å holde seg i ro der man er, og universitet og høgskoler foreløpig kun er stengt frem til 26.3.


Fant du ikke svar på det du lurte på?

Ta kontakt med SiO Kundeservice via vårt kontaktskjema.